Studentenkorfbal: voor iedereen een uitkomst

Nederland telt elf studentenkorfbalverenigingen. Hun teams nemen deel aan de reguliere competitie van het KNKV - zowel wedstrijdkorfbal als breedtekorfbal - en naast de trainingen en wedstrijden is er ruimte voor activiteiten, toernooien, borrels, verenigingsweekenden en meer. Studentenkorfbal biedt niet alleen de ideale combinatie van studeren en korfballen, maar is ook erg waardevol voor ‘burgerverenigingen’, zo weten Harmke Duindam en Sidney Lourens.

Harmke Duindam is sinds september 2020 voorzitter van het Nijmeegse Noviomagum. Al zestien jaar is ze te vinden op het korfbalveld, eerst bij Steeds Hooger (tegenwoordig KV Apeldoorn) en tijdens haar studententijd bij de Nijmeegse studentenkorfbalvereniging SkunK. Duindam: “Ik begon bij SkunK als trainingslid en speelde wedstrijden bij Steeds Hooger. Na een jaar startte ik in het midweekteam van SkunK en bleef ik wedstrijden spelen in Apeldoorn. Zo speelde ik elke week een extra wedstrijd. Deze combinatie kan ik iedereen aanraden.”

In dat tweede jaar bij SkunK nam Duindam ook plaats in commissies: “Toen ik echt in een team zat, had ik meer aansluiting bij de vereniging dan als trainingslid en zat ik helemaal op mijn plek. Ik ben toen begonnen in de toernooicommissie en de weekendcommissie en rolde zo een jaar later als voorzitter het bestuur van SkunK in. Ik wilde graag nieuwe mensen leren kennen en een bestuursjaar leek me nuttig en leerzaam.”

Ervaring opdoen

Duindam geeft aan dat je bij een studentenkorfbalvereniging laagdrempelig bestuurs- en commissie-ervaring kunt opdoen. “Bij een studentenkorfbalvereniging zit elk jaar een nieuw bestuur, dat enthousiast is en hard werkt om veel te bereiken. Dit is goed voor de vereniging. Ook voor de persoonlijke ontwikkeling is een bestuurs- of commissiejaar nuttig," aldus Duindam. Zo heeft ze als voorzitter geleerd om overzicht te houden, iets waar ze nu ook bijvoorbeeld in haar werk nog steeds baat bij heeft.

In 2019 studeerde Duindam af en werd ze lid van Noviomagum, waar ze al na een jaar het bestuur in ging. “Ik was bezig met mijn promotieonderzoek en zat veel thuis. Daardoor had ik de ruimte en tijd om wat erbij te doen. Ik merkte dat ik veel ideeën had, met name uit mijn ervaringen bij SkunK en Steeds Hooger, en besloot daarom met een paar anderen in het bestuur te gaan. Mijn eerdere ervaringen kon ik goed gebruiken. Zo heb ik de opbouw van de technische commissie, zoals deze bij SkunK is, meegenomen naar Noviomagum.”

Duindam vertelt dat het bestuursjaar bij SkunK echt een opstap naar haar huidige bestuur is geweest: “Een studentenkorfbalvereniging is een relatief kleine vereniging zonder eigen accommodatie, zonder jeugd en met een beperkt budget. Eigenlijk kan er niet zoveel misgaan, al voelt het op dat moment echt niet zo.Toch houd je je met veel dingen bezig die ook voor een niet-studentenkorfbalvereniging belangrijk zijn, zoals contact met het KNKV, het onderhouden van goede sfeer binnen de vereniging en sponsoring. Ik was nooit bij Noviomagum in het bestuur gegaan als ik bij SkunK geen bestuurder was geweest.”

Trainen bij Luctor, midweek bij Melmac

Sidney Lourens begon op haar twaalfde met korfballen bij Luctor uit Terneuzen, waar ze nu in het eerste team speelt. Sinds dit jaar is Lourens (20 jaar) ook actief in het midweekteam van de Tilburgse studentenkorfbalvereniging Melmac. “Bij het maken van mijn studiekeuze vond ik het belangrijk dat ik naast het studeren kon blijven korfballen. Ik vind korfbal gewoon heel leuk en ik wil dat niet opgeven. Als er in Tilburg geen studentenkorfbalvereniging was geweest, was ik waarschijnlijk dichter bij huis gaan studeren”, aldus Lourens.

Lourens vervolgt: “Het leuke aan de studentenkorfbalvereniging is dat je met leeftijdsgenootjes speelt. Er zijn niet echt groepjes, doordat er zo vaak nieuwe gezichten bijkomen. Het is wel een hele grote stap voor mij om helemaal niet meer bij mijn oude vereniging te korfballen. Daarom is het fijn dat het mogelijk is om doordeweeks bij Melmac te korfballen en in het weekend naar huis te gaan om bij mijn oude club te spelen. Bij Luctor zijn ze blij dat ik kan blijven trainen.”

Redenen

Lourens vertelt dat er naast het korfballen nog meer redenen zijn om niet weg te gaan bij haar thuisvereniging: “Bij Luctor coach ik een jeugdteam. Dat is iets wat bij een studentenkorfbalvereniging niet kan, omdat daar geen jeugd is. Dat is wel iets wat ik heel erg zou missen. Daarnaast onderhoud ik de sociale media van Luctor en maak ik foto’s van alle teams. Allemaal dingen die ik erg leuk vind om te doen en die ik niet zou willen opgeven.”

Over de vraag of ze de combinatie van een studentenkorfbalvereniging en thuisvereniging kan aanraden is Lourens duidelijk: “Jazeker. Ik vind het superleuk dat het verbindende van korfbal terugkomt in het studentenleven. Ook train en speel ik onder een andere trainer en met andere mensen, wat alleen maar goed is voor mijn korfbalontwikkeling. Daarnaast kan ik actief blijven bij mijn oude vereniging en in het weekend op mijn niveau spelen. Eigenlijk is dit de ideale combinatie.”

Veel mogelijkheden; ga in gesprek

Er zijn verschillende mogelijkheden voor studenten om het korfballen zo goed mogelijk te combineren met een leuke studententijd:

  • Een student kan spelend lid zijn bij zowel de thuisvereniging als een SKV, bijvoorbeeld bij de SKV in de midweek spelen en bij de thuisvereniging in het weekend;
  • Een student kan trainingslid zijn bij een SKV. De student is dan welkom bij de trainingen van deze SKV en kan bij een andere korfbalvereniging wedstrijden spelen;
  • Ook als een student alleen nog korfbalt bij een SKV, kan hij/zij nog actief blijven bij de oude vereniging. Denk hierbij aan fluiten, coachen en activiteiten organiseren.

Om korfballers in de studentenleeftijd te behouden, is het belangrijk om met leden die (gaan) studeren in gesprek te gaan. Bespreek de mogelijkheden en kijk samen met het lid wat het beste bij hem/haar past. Meer over studentenkorfbal - en de Studentenkorfbalcommissie - lees je hier