Weidevogels investeert in leden, trainers en materialen

'Er liggen kansen binnen de gemeentes rond de lokale sportakkoorden'

Weidevogels is al zestig jaar de korfbalvereniging van de gemeente Lansingerland en nog altijd ambitieus. De Zuid-Hollandse vereniging wil een grotere invloed hebben in de regio, beter worden in korfbal en een grotere familie zijn dan het nu al is. Om die reden investeert Weidevogels uitgebreid in de leden, trainers en materialen. Met op dit moment een belangrijke rol voor een strippenkaart en Sportakkoord.

“Met onze drang om continu op zoek te gaan naar mogelijkheden, zoals op het gebied van talent en sponsoren, kunnen we met een gerust hart zeggen dat onze vereniging nog heel lang zal blijven bestaan”, aldus een enthousiaste voorzitter Ronald Vos.

Vos is al van kinds af aan actief bij Weidevogels. Na tussendoor een aantal jaren actief te zijn geweest bij de vrijwillige brandweer is hij met zijn kind weer terug gekomen bij z’n vertrouwde vereniging. Al snel kwam hij in het bestuur terecht en werd hij de nieuwe voorzitter. “Je komt weer terug bij je vereniging en je rolt eigenlijk van een trainersfunctie zo weer in een bestuurdersfunctie. Naast het besturen vind ik organiseren ook erg leuk, al jaren organiseren wij het Rotte Toernooi waar veel verenigingen aan deelnemen”.

Strippenkaart en Sportakkoord

In coronatijd heeft Weidevogels samen met de gemeente Lansingerland een actieve rol opgepakt op het gebied van het promoten van sport en, secundair, ook ledenwerving. “Voor de gemeente was het erg belangrijk dat ieder kind toch ergens kon gaan bewegen en wij stonden open om nieuwe kinderen op te vangen. Met een strippenkaart van de gemeente konden de kinderen meerdere sporten beoefenen en wij als Weidevogels stonden zeer open voor dit initiatief. Dit heeft ons flink wat nieuwe E-, F-jeugd en kangoeroes opgeleverd.”

Het lokale Sportakkoord is door Weidevogels aangegrepen als kans om de Korfbal Academy op te zetten. Vos: “Wij gebruiken ook de Korfbal Academy als wervingsinstrument. Naast de strippenkaartactie van de gemeente heeft onze Academy ook veel nieuwe kinderen naar de vereniging gebracht. Het initiatief hebben we voorgelegd bij het lokale Sportakkoord en er was al snel een akkoord om dit initiatief te bekostigen. Hierdoor konden wij KorfbalKids inhuren, dat verschillende trainingen en clinics heeft aangeboden aan kinderen uit de gemeente.”

Volgens Vos liggen er zeker kansen binnen de gemeentes omtrent de lokale sportakkoorden. “Ik wil dan ook de andere verenigingen aanmoedigen om hier mee aan de slag te gaan.”

Uitdagingen

Uitdagingen ziet Vos ook nog zeker binnen zijn vereniging. “We merken dat het lastig is om in deze tijd de A- en B-jeugd te blijven betrekken bij de vereniging. Examens en bijbaantjes bij de supermarkten zijn nu aanleiding om wat minder te komen korfballen. We hopen maar dat we deze groep straks wel weer terug gaan zien op de vereniging.”

Ook het behoud van senioren leden is voor Weidevogels een belangrijk aandachtspunt. “We hebben in het verleden gezien dat men eenmaal in de seniorenleeftijd het ook wel een keer mooi geweest vindt. De druk van elk weekend moeten korfballen wordt dan gewoon te veel. Wij hebben het Flex-lidmaatschap ingevoerd. Je kunt hiermee voor een bepaald bedrag per jaar komen trainen en je bent onderdeel van een Flex-poule. Als er een keer iemand nodig is wordt er een persoon uit de Flex-poule ingezet. Dit heeft voor ons geresulteerd in het behoud van een zesde seniorenteam”.

Weidevogels heeft in coronatijd ook voor de senioren- en jeugdteams een KorfbalFit-abonnement aangeschaft. “Hiermee kregen de leden allerlei schema’s en challenges om toch in beweging te kunnen blijven. Je merkt dat dit soort initiatieven worden gewaardeerd door de leden.”

Positief ingesteld

Vos kijkt er naar uit om weer gewoon te kunnen gaan korfballen. “Je mist het praatje langs de lijn en de actie op de velden. Maar we zijn positief ingesteld en verwachten dat we snel weer aan de gang mogen. Zodra alles weer wat normaler is, gaan we aan de slag om een KombiFit-groep op te gaan starten, weer een nieuw initiatief en dus iets om naar uit te kijken.”

Kansen voor jouw vereniging

Via het Sportakkoord kun je ondersteuning ontvangen in de vorm van begeleidingstrajecten en opleidingsmogelijkheden op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld voor het vinden van vrijwilligers, het binden van leden, financieringsvraagstukken en het begeleiden en opleiden van trainers.

Ondersteuning

In dit stappenplan zie je wat je kunt doen om ondersteuning te ontvangen. Hierbij is het belangrijk om als vereniging je ideeën, behoeften en de issues waar je tegenaan loopt te bespreken met een verenigingsondersteuner vanuit de gemeente of het KNKV. Samen met deze ondersteuner overleg je waar je vereniging hulp bij kan gebruiken en bekijk je hoe je vereniging vanuit het (lokale) Sportakkoord optimaal ondersteund kan worden.

Met vragen kun je terecht bij je verenigingsadviseur of je kunt contact opnemen via sportakkoord@nocnsf.nl.