Creatieve ideeën trekken de aandacht van basisschool-kinderen
Basisschoolkinderen vormen een belangrijke doelgroep voor korfbalverenigingen als het gaat om het werven van nieuwe leden. Daarbij blijken verenigingen behoorlijk creatief als het gaat om het bereiken en enthousiast maken van die potentiële nieuwkomers. KV Lemmer, KVZ’23 en De Korfrakkers bedachten verschillende initiatieven om de scholieren te bereiken.
KV Lemmer: korfbalpalen op het schoolplein
De Friese club van voorzitter Joop Meijer kwam met het idee voor korfbalpalen op schoolpleinen in de buurt. "Ik ben voorzitter en ben daarnaast ook betrokken geraakt bij de ledenwerving. Daar heb ik wat initiatieven meegemaakt", vertelt Joop. "We wilden kinderen graag snel bereiken. De kortste weg naar kinderen is via school, dus zo ontstond het idee om de scholen in Lemmer te benaderen voor het plaatsen van een korfbalpaal op het schoolplein. Ik heb aangeklopt bij de gemeente De Fryske Marren voor een budget, waarbij ik het advies kreeg om het groter aan te pakken. Zo is er een initiatief ontstaan voor de gehele gemeente, waarbij ook de korfbalverenigingen SC Joure, KC Harich en KV DTG zijn betrokken. Met een vertegenwoordiger van de gemeente hebben we een aantal keren om de tafel gezeten om een aanvraag op papier te krijgen. Die aanvraag hebben we een paar keer moeten herschrijven. Eind vorig jaar kregen we groen licht én budget vanuit het lokale sportakkoord om dertien scholen te kunnen voorzien van een korfbalpaal op het schoolplein. De palen zijn speciaal gemaakt en hufterproof."
Op vrijdag 26 mei vond de feestelijke onthulling en ingebruikname van één van de korfbalpalen plaats, bij ABBS De Fluessen in Oudega. "Dat was een groot feest, samen met de vertegenwoordigers van de verenigingen, wethouder Barbara Gardeniers, mensen van de gemeente, de schoolkinderen en hun ouders", schetst Joop. "We hebben de scholen verder gevraagd om een bijdrage van vijftig euro, waarbij zij ook twee ballen hebben gekregen. De reacties zijn razend enthousiast. We zijn dan ook van plan om een tweede ronde van het initiatief te laten plaatsvinden, voor nog eens ongeveer zeventien scholen."
'Dit korfbalpaleninitiatief is een middel om kinderen achter de tablets en game consoles vandaan te halen.'
Joop benadrukt ook de samenwerking met de verenigingen in de regio. "Vorig jaar hebben we met de drie andere verenigingen een toernooi opgezet. Dit korfbalpaleninitiatief is een ander middel om de kinderen achter de tablets en gameconsoles vandaan te halen. Met de korfbalpalen kunnen de scholen daarnaast ook afwisselen nu tijdens de les: er staat nu geen voetbaldoeltje of basket, maar een korfbalpaal", vertelt hij. "Als vervolg op de plaatsing van de palen gaan we bij de scholen ook clinics aanbieden, naast het schoolkorfbaltoernooi dat we ook jaarlijks organiseren en waarbij we in de aanloop naar dat toernooi korfballes geven. Bovendien hebben we filmpjes opgenomen met korfbaloefeningen, die door iemand binnen de gemeente zijn verwerkt en bewerkt. Via een QR-code op de palen kunnen de kinderen straks, met hun mobiele telefoon, die code scannen en de filmpjes bekijken."
Of het initiatief in andere delen van het land navolging krijgt, is nog de vraag. Maar Joop heeft wel een tip: "Pak het groot aan en denk op gemeenteniveau. In de sportakkoorden zijn gelden beschikbaar om dit soort ideeën uit te voeren en het enthousiasme is groot."
KVZ’23: meerdaags schoolkorfbaltoernooi
De twee Zaandamse korfbalverenigingen, ZKV en ZKC, organiseerden allebei al jaren een groot, meerdaags schoolkorfbaltoernooi. Vanaf volgend jaar gaan deze verenigingen samen verder als KVZ’23. Daarom wordt het schoolkorfbaltoernooi dit jaar al samen georganiseerd. Van 26 tot en met 29 juni nemen zeventien scholen met in totaal 2000 leerlingen deel aan het toernooi.
Mariska Jager-Speekhoudt, nu nog (bestuurs)lid van ZKV en ook toekomstig bestuurslid bij de fusieclub, licht toe: "ZKV organiseerde het schoolkorfbaltoernooi al jaren in juni, van maandag tot en met donderdag. ZKC deed dat op zaterdag, voor andere scholen in de Zaanstreek. Omdat we vanaf de tweede helft van het veldseizoen al gebruikmaken van hetzelfde sportcomplex, is ook besloten om de schoolkorfbaltoernooien al samen te voegen."
Vorig jaar kon het toernooi, na de coronajaren, eindelijk weer doorgang vinden en stond het evenement al voor het 75ste jaar op de kalender. "De wedstrijdjes met spelers vanaf groep 3 begonnen om vijf uur in de middag en gingen door tot in de avond, met veel ouders en leraren langs de kant. Drie dagen hielden we poulewedstrijden, op donderdag was de finaledag. En de zaterdag erna hielden we een dag voor de kleuters, met spelenderwijs korfballen. Die formule krijgt dit jaar een vervolg", vertelt Mariska. Door de aanstaande fusie veranderen er wel wat dingen. "Vorig jaar konden we al gebruikmaken van het nieuwe veld, maar nog niet van de nieuwe kantine. Dit jaar kunnen we het nieuwe clubgebouw wel gebruiken." Ook organisatorisch vergt de samenwerking wat extra werk. "De organisatie had dit jaar meer tijd en voorbereiding nodig, ook omdat de mensen van de twee verenigingen elkaar moesten leren kennen. In de aanloop naar het schoolkorfbaltoernooi van dit jaar hebben we al een proefavond gehouden om te kijken wat wel en niet werkte."
Het schoolkorfbaltoernooi is een garantie voor ledenaanwas. "Tijdens het toernooi staat er een kraampje op het veld, waar kinderen prijsjes kunnen winnen. Daar kunnen ze zich ook opgeven voor de gratis trainingen, die na het schoolkorfbaltoernooi plaatsvinden. Zo kunnen de kinderen verder kennismaken met de sport. Daar hielden we de afgelopen jaren toch al gauw zo’n tien à vijftien nieuwe kinderen aan over."
'Schoolkorfbal is een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met de sport en het sociale karakter.'
Mariska is dan ook een warm pleitbezorger van het schoolkorfbal namens de fuserende clubs. "Schoolkorfbal is een mooie manier om de kinderen kennis te laten maken met de sport en het sociale karakter. En wat tips betreft: wij hebben heel veel vrijwilligers, die de flinke operatie ondersteunen. Zonder hen zou de organisatie niet mogelijk zijn. Een goede voorbereiding en het onderhouden van goed contact met de scholen zijn verder ook erg belangrijk.’’
De Korfrakkers: Giga Kangoeroe Dag tijdens de Koningsspelen
Het blijkt al jaren een succesnummer: korfbalvereniging De Korfrakkers uit Erp koppelt jaarlijks de Giga Kangoeroe Dag aan de Koningsspelen, die kort voor Koningsdag geprogrammeerd staan. "We zijn al lange tijd bezig met de Kangoeroe Klup binnen onze vereniging", schetst Anke Verstraten namens de vereniging. "We wilden vaste voet aan de grond krijgen in ons dorp met de Kangoeroe Klup. Vanuit de scholen is het idee gekomen om de Giga Kangoeroe Dag te laten samenvallen met de Koningsspelen. De scholen zijn heel blij met ons, want wij nemen gedurende de ochtend alles uit handen en ook de mama’s en papa’s komen massaal kijken bij onze vereniging. Dat is eigenlijk de beste PR die je kunt hebben.’’
'Voor onze eigen leden regelen we een vrije schooldag. Zij kunnen in het kader van een maatschappelijke stage als vrijwilliger meehelpen in de organisatie.'
Tijdens de Giga Kangoeroe Dag, die van 10.00 tot 12.00 uur duurt, zijn naast de kinderen van de groepen 1 en 2 ook die van groep 3 actief. "Zij krijgen gedurende de hele ochtend een clinic. De jongsten doen allerlei spelletjes, zoals blikgooien. Maar we laten de korf ook terugkeren en we willen de motoriek bevorderen. Het is een mix van winnen, verliezen, strijd, balans, en motoriek. We hebben heel veel eigen leden, waarvoor wij een vrije schooldag regelen. Zij kunnen zich dan als vrijwilliger opgeven en kunnen in het kader van een maatschappelijke stage meedoen in de organisatie. Ze vinden het fantastisch om mee te draaien en ondersteunen de andere vrijwilligers. We vragen wel of ouders van de kinderen groepjes willen begeleiden: onze vrijwilligers staan bij de spelletjes, maar de groepjes moeten begeleid worden door een ouder. Zo is het een win-winsituatie.’’
In Erp bevinden zich twee basisscholen. Met deelnemers van scholen uit omliggende kernen bewegen zich tijdens de Giga Kangoeroe Dag ruim tweehonderd kinderen over het terrein van De Korfrakkers. "We hebben in het verleden shirts op de kop getikt voor de Kangoeroe Klup. Elk clubje heeft een ander kleur shirt, dat geeft herkenbaarheid en een leuk gevoel voor de kinderen", vertelt Anke. "We beginnen de dag uiteraard met muziek en een dans, zoals dat hoort bij de Koningsspelen. De reacties van de scholen en de kinderen zijn altijd hartstikke leuk. Motiveren is één van de belangrijkste speerpunten van de dag. Met elkaar brengen we het enthousiasme zodat de kinderen een hartstikke leuke ochtend hebben." Of er door de Giga Kangoeroe Dag nieuwe aanmeldingen komen, is lastig in te schatten. "Met onze Kangoeroe Klup draaien we wekelijks op zo’n dertig à veertig kinderen. Er zijn nog geen jongens bij ons komen korfballen, maar zij ondervinden tijdens die dag bij de kennismaking met korfbal dat het een sport is die best veel vraagt."
Tips voor andere verenigingen kan Anke wel geven. "Zorg voor een goed draaiboek, dat werkt prima. We flyeren niet tijdens de dag, want die flyers belanden dan in de heg. We doen daarom na de vakantie een rondje scholen en flyeren dan pas. In de aanloop naar de dag organiseren we een kleurwedstrijd om het nog meer te laten leven. En uiteindelijk is goed weer ook altijd een belangrijke succesfactor, al heb je daar niet zoveel invloed op."