Studentenkorfbal: van sportieve ambitie tot sociale ontmoetingsplek
Studentenkorfbal is véél meer dan een gezellige sportieve afleiding van de dagelijkse studiebeslommeringen en het studentenleven. Ook in deze belangrijke ‘tak’ van de korfbalsport draait het om (persoonlijke) ontwikkeling en prestaties. Jasper van der Vos (Erasmus), Maureen Schakel (SkunK) en Nathan Morgan (Melmac) vertellen over hun ervaringen en ambities.
Jasper van der Vos Erasmus, Rotterdam
Jasper van der Vos (23) promoveerde dit seizoen tweemaal met de hoofdmacht van de Rotterdamse studentenkorfbalvereniging Erasmus, dat in de zaal in de eerste klasse uitkomt en op het veld zelfs tot de overgangsklasse is doordrongen. "We zijn nu de hoogst spelende studentenvereniging van Nederland."
Hij korfbalt inmiddels vijftien jaar en begon met spelen bij Velocitas in Leiderdorp. "Ik speel nu vier jaar bij Erasmus. Ik ben eerst twee jaar toernooilid geweest, toen woonde ik nog bij mijn ouders en speelde ik ook nog bij Velocitas. Het studentenkorfbal was toen vooral nog voor de gezelligheid. Toen ik eenmaal in Rotterdam ben gaan wonen, was de overstap naar Erasmus snel een feit. Ook omdat het niveau goed en aantrekkelijk was", vertelt Jasper die econometrie en psychologie studeert.
"Na een uitwisselingsperiode van een halfjaar ben ik in het tweede gaan spelen, maar mijn ambitie was om in het eerste te komen. Ik speel nu drie jaar in het eerste. We hebben een team met spelers die van een goed niveau zijn en daardoor trek je ook weer andere spelers aan van goede clubs. Uit de hele regio, van Dordtse clubs als Sporting Delta en Oranje Wit, maar er lopen ook spelers bij Erasmus van KVS, Fortuna en Wageningen. Daarnaast hebben we ook echt wel gezelligheid, de derde helft en het studentenleven."
Daarbij stelt Jasper dat hij zich ook als speler heeft ontwikkeld. "Ik ben op een andere manier gaan spelen. Ik ben binnengekomen in een team met mensen met verschillende achtergronden, die op andere manieren training hebben gehad. Wat ik heel leuk vind, is dat we binnen het team met elkaar sparren over hoe we bepaalde dingen aanpakken. Juist doordat we allemaal verschillende achtergronden hebben, komen we met elkaar tot nieuwe inzichten en we maken elkaar beter", vertelt hij. "In het verleden was het ook nog wel eens lastig om een trainer te vinden. Met Chris van Dijk hebben we nu een hoofdtrainer die serieus korfbal met ons kan bedrijven, maar ook gezellig een drankje kan doen. Het leven voor de sport neemt ook toe, merk ik. Waar mensen voorheen tot drie uur in de kroeg stonden op vrijdagavond, wordt het nu twaalf uur."
Hoewel hij verwacht nog maar twee jaar deel uit te maken van Erasmus, heeft Jasper wel ambities: "Met Erasmus een stabiele eersteklasser worden. En het zou mooi zijn als we door het huidige niveau nieuwe spelers aantrekken, zodat we op hoog niveau kunnen blijven meespelen. Maar het is ook belangrijk dat we verschillende niveaus aanbieden, zodat iedereen plezier beleeft op het niveau waar hij of zijn wil spelen naast het studeren. En wat mij persoonlijk betreft: ik ben nog lang niet klaar met deze sport!"
'Juist doordat we allemaal verschillende achtergronden hebben, komen we met elkaar tot nieuwe inzichten en maken we elkaar beter.'
Maureen Schakel SkunK, Nijmegen
Maureen Schakel (24) speelt bij ODIK uit Barneveld en is daarnaast trainingslid bij SkunK in Nijmegen, de stad waar ze studeert. "Een jaar geleden ben ik gestart bij SkunK in Nijmegen, waar ik alleen meetrain. Ik zou met het midweekteam kunnen meespelen, maar dan zou ik te veel verplichtingen hebben", vertelt ze. Bij ODIK, de club waar ze vijftien jaar geleden begon met korfballen, speelt ze nog steeds op zaterdag in het vijfde team mee. "Bij ODIK speel ik wel wedstrijden. Officieel was ODIK 5 ook het studententeam voor spelers die buiten Barneveld woonden, maar ik ben nu met mijn 24 jaar de jongste van de ploeg. Een echte studentenploeg kan je het niet meer noemen, want iedereen is zo’n beetje blijven hangen."
Maureen sloot zich aan bij SkunK voor het opdoen van sociale contacten. "Ik wilde toch iets van sport doen doordeweeks en mensen leren kennen. Dat zag ik mezelf in een een sportschool niet doen en ik vind korfbal leuker, dus één en één is twee. Het heeft aan mijn verwachtingen voldaan. Maandelijks is er bij SkunK een activiteit en een officiële borrel en daarnaast zijn er nog andere gezellige dingen. Je kunt net zoveel doen als je zelf wilt", legt ze uit. "Ik heb voor mezelf de regel dat ik minimaal één keer in de week train en als ik zin heb ga ik een tweede keer. Op maandag trainen we in twee groepen, op donderdag trainen we bij SkunK met één grote groep. "Met ODIK 5 train ik nog op vrijdag. Daarbij zijn we blij als we met z’n achten zijn en daar maken we de trainingen zelf, waardoor we toch vaak uitkomen op dezelfde oefeningen. Bij SkunK is een trainerspool opgezet en ik merk dat het fijn dat daar iemand is die voor de groep staat."
Twee verschillende korfbalomgevingen, dat gaat prima samen voor Maureen. "Ik vind mijn team bij ODIK te leuk om in de steek te laten. Bij SkunK blijf ik hooguit een paar jaar, daarvoor wilde ik niet mijn eigen team opgeven. Mijn stage is inmiddels ten einde, maar ik blijf SkunK wel trouw: volgend jaar treed ik aan als voorzitter en krijgt het studentenkorfbal, dat voor mij een mooie aanvulling gebleken is, dus nog een extra dimensie."
'Ik wilde doordeweeks iets van sport doen en mensen leren kennen.'
Nathan Morgan Melmac, Tilburg
Nathan Morgan (25) maakte in augustus 2020 de overtocht vanuit Engeland naar Nederland, enkele maanden na de uitbraak van de coronapandemie. Korfbal was geen onbekende sport voor hem. "Tijdens mijn bachelorperiode in Exeter heb ik de sport leren kennen. Voor die tijd had ik fitness gedaan en heb ik hardgelopen, maar ik wilde eens een totaal andere sport uitproberen", vertelt hij. "Het gemengde karakter van de sport, met mannen en vrouwen die samenspeelden, sprak me aan, maar ook de snelheid van de sport vond ik leuk."
"Toen ik naar Tilburg kwam, heb ik me bij Melmac aangesloten. Ik had een vriendin, die vanuit Nederland aan een uitwisselingsprogramma in Engeland had meegedaan. Zij kwam uit Tilburg en gaf aan dat korfbal een prachtige gelegenheid bood om nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb er geen seconde spijt van gehad om naar Melmac te gaan, want het is ongelooflijk gezellig."
Tot en met vorig jaar speelde Nathan in het midweekteam van de Tilburgse studentenkorfbalvereniging. In november 2022 rondde hij zijn studie Supply Chain Management aan de Universiteit van Tilburg af. Wel is hij nog regelmatig in Nederland te vinden, ook vanwege de sociale contacten die hij bij Melmac heeft opgedaan. "Eén van de mooie kanten van de sport is dat sociale contact, maar korfbal heeft ook mijn hart gestolen vanwege de vele vaardigheden die je moet beheersen in het veld: hoe moet je jezelf positioneren? En hoe schiet je? Het is goed voor de conditie en ook de sfeer in en rond de wedstrijden spreekt me aan. Ik heb wedstrijden in de Korfbal League en op televisie gezien en was onder de indruk van de spelers, hun vaardigheden en het gemak waarmee zij soms van grote afstanden schieten", vertelt hij.
Nathan wil absoluut doorgaan met korfballen nu hij niet meer in Tilburg studeert. "Al moet ik even kijken waar ik dat ga doen. In Engeland, in de omgeving waar ik verblijf of in Nederland. Maar dat ik doorga, is wel zeker!"
'Eén van de mooie kanten van de sport is het sociale contact, maar korfbal heeft ook mijn hart gestolen vanwege de vele vaardigheden die je moet beheersen in het veld.'