'Als KNKV willen we nog meer mensen aan de korfbalsport binden'
Marsha Riga over het project 'Korfbal en inclusie'
'Korfbal en inclusie' is één van de zeventien projecten die voortgevloeid zijn uit het Strategisch Plan 2023+ van het KNKV. Diversiteit en inclusie zijn belangrijke waarden die de korfbalsport wil (blijven) uitstralen, maar waar staan die begrippen nou eigenlijk voor en wat merken de korfballers én verenigingen van dit project? Projectleider Marsha Riga gaat daarop in.
Marsha Riga werkt bij het KNKV als verenigingsadviseur voor de regio’s Noord-Holland en Hollands Midden, in totaal 65 clubs. Daarnaast is zij samen met Peter van der Terp projectleider van het project Korfbal en inclusie, één van de zeventien projecten die onderdeel uitmaken van het Strategisch Plan 2023+. Aniek van den Brandt (communicatie), Pleun van Doornik (opleidingen), Jolanda van Golberdinge (administratie) en Carlo de Vries (korfbaladviseur) zijn ook aangesloten bij de projectgroep. "In het Strategisch Plan 2023+ zijn sportplezier, maatschappelijke impact en persoonlijke groei belangrijke ambities, waaraan zes belangrijke speerpunten zijn gekoppeld. Positieve, veilige en inclusieve sportcultuur is één van die zes speerpunten. Als projectgroep Korfbal en inclusie, waarin mensen met verschillende visies op het onderwerp zijn vertegenwoordigd, zijn we hiermee aan de slag gegaan", legt Marsha uit. "Korfbal en inclusie heeft een verbinding met de drie eerder genoemde ambities. Als iedereen zichzelf kan zijn binnen de sport, kunnen we maatschappelijke impact maken. Bovendien neemt het sportplezier toe en krijgen korfballers die zichzelf kunnen zijn de mogelijkheid om persoonlijk te groeien."
Fifty/fifty
Inclusie is een belangrijk begrip geworden, dat veelvuldig gebruikt wordt. Maar wat is inclusie nou eigenlijk? Marsha: "Er zijn heel veel verschillende onderzoeken en definities, maar wij denken dat inclusie gaat over meer dan lid zijn van een vereniging. Het gaat over gevoel, over een connectie met elkaar hebben en over je welkom en geaccepteerd voelen. Het is heel breed." Om die reden focust de projectgroep zich in eerste instantie op gender equality.
"We dragen ontzettend uit dat we een gelijkwaardige sport zijn, waarbij mannen én vrouwen samenspelen en gelijk zijn binnen het veld, maar we merken dat dat buiten het veld nog niet helemaal tot uiting komt. Kijk je bijvoorbeeld naar de bestuurders en de trainer-coaches, dan is de verhouding niet fifty-fifty. En een vrouwelijke scheidsrechter, niet alleen in de top maar over de hele linie, is zeldzaam. Hoe gaan we ervoor zorgen dat er meer vrouwelijke bestuurders, trainer-coaches en scheidsrechters komen? Daarna gaan we natuurlijk ook kijken wat we nog meer kunnen doen: voelt iedereen zich welkom in onze sport?’’
Ambassadeurs
Na een brainstormsessie is de projectgroep in gesprek geraakt met veel verschillende mensen, maar ook met sportkoepel NOC*NSF. "Vanuit NOC*NSF worden we gesteund en ontstaan er koppelingen met andere bonden. Er is al veel onderzoek gedaan, maar we willen ook specifiek in de korfbalgemeenschap kijken. Daarom gaan we in gesprek met vrouwelijke scheidsrechters, om het te hebben over hun ervaringen en om te vragen of zij ambassadeurs willen worden. Iets dergelijks gaan we waarschijnlijk ook met trainer-coaches en bestuursleden doen", legt Marsha uit. "In besturen zien we dat de man-vrouw verhouding bij penningmeesters redelijk gelijk is, maar bij voorzitters zijn de mannen in de meerderheid, waar er juist meer vrouwelijke secretarissen zijn. Via onze verenigings- en korfbaladviseurs krijgen we daarnaast ook een beeld van de verhouding bij spelers. Zijn er bij een vereniging meer meisjes dan jongens bij de jeugd, of andersom? Dan is het bijvoorbeeld goed om eens te kijken naar de samenstelling van het jeugdkader of naar de wervingsflyer."
'Ga met je leden in gesprek over in hoeverre zij zich welkom voelen. Daarmee voorkom je dat mensen afhaken.'
Ervaringen
De projectgroep pint zichzelf niet vast op een tijdspad, maar de stip aan de horizon is duidelijk. "We willen een nog inclusievere sport zijn. Ons ledenbestand moet een goede afspiegeling zijn van de samenleving, waardoor iedereen zich welkom voelt en nog meer mensen zich aan de korfbalsport binden. Als projectgroep staan we uiteraard open voor mensen die hun ervaringen willen delen met ons, zodat wij wat we leren uit de praktijk weer kunnen doorgeven aan de verenigingen, bestuurders, trainers en scheidsrechters", vertelt Marsha. Wil je als vereniging nu al aan de slag met inclusie? "Ons advies: ga met je leden in gesprek over in hoeverre zij zich welkom voelen. Daarmee voorkom je dat mensen afhaken. Overigens: als projectgroep gaan we uiteindelijk geen dingen opleggen, het moet in de praktijk gevoeld en gedragen worden.’’