Sportakkoord II biedt alle korfbalverenigingen in Nederland kansen
Met het Sportakkoord II, dat de titel ‘Sport versterkt’ draagt, willen NOC*NSF en de 77 nationale sportbonden de verenigingen in alle takken van sport lokaal verder versterken. Maar wat kan jouw korfbalvereniging concreet met dit akkoord?
Gert-Jan Kraaijeveld, adjunct-directeur van het KNKV, en Hein Veerman, plaatsvervangend manager van de afdeling sportparticipatie bij NOC*NSF, omschrijven het kort maar krachtig: “Het Sportakkoord is een samenwerking tussen de lokale sportverenigingen, sportservicebureaus en gemeenten om burgers gezonder en vitaler te maken." Sportakkoord II, waarvan de hoofdlijnen eind 2022 zijn vastgesteld en de uitwerking tot en met 30 juni in alle Nederlandse gemeenten kan plaatsvinden, is een vervolg op Sportakkoord I dat in 2018-2019 van kracht werd.
Sportagenda
In 2018-2019 verscheen Sportakkoord I. Hein: “Dat was best wel een grote doorbraak, want in het akkoord werd de samenwerking tussen gemeenten, sportbonden en lokale partijen (verenigingen) centraal gesteld. Daarvoor verliep dat vooral nog via landelijke lijnen. We hebben gezien dat Sportakkoord I in verschillende gemeenten tot mooie resultaten heeft geleid, bijvoorbeeld doordat nieuwe doelgroepen gingen sporten. Maar daarnaast was er ook de realisatie bij NOC*NSF en de sportbonden: we zijn nog lang niet klaar.”
De contouren van Sportakkoord I zijn overeind gebleven in Sportakkoord II, maar de gedachte is dat Sportakkoord II veel beter gaat bijdragen aan de samenwerking tussen lokaal en landelijk. Ook de samenwerking tussen sportbonden en hun achterban kan steviger en succesvoller zijn.
“De Sportagenda 2032, waarin de doelstelling is geformuleerd dat Nederland in dat jaar het sportiefste land ter wereld is, krijgt in het nieuwe akkoord veel aandacht. Ook sociale veiligheid heeft, mede door de discussie omtrent grensoverschrijdend gedrag, meer nadruk gekregen”, vertelt Hein. “Daarnaast zetten we in Sportakkoord II positieve uitschieters van sportverenigingen nadrukkelijk in de spotlights: de zogeheten hotspots. Dit kunnen inspirerende voorbeelden voor andere verenigingen zijn.”
Hein Veerman - Manager sportparticipatie NOC*NSF a.i.
'We hebben gezien dat Sportakkoord I in verschillende gemeenten tot mooie resultaten heeft geleid, maar we zijn nog lang niet klaar.'
Jungle
Het KNKV heeft een actieve rol gespeeld in de totstandkoming van Sportakkoord II. Gert-Jan: “We hebben onze ervaringen op het gebied van ondersteuning van verenigingen in mogen brengen. Daardoor sluit het akkoord nog beter aan op de behoeften van de verenigingen.” En die verenigingen moeten de vruchten gaan plukken van het nieuwe Sportakkoord. “Dat past ook bij de doelstellingen van het KNKV, want binnen ons strategisch plan staan verenigingen ook centraal.”
De vraag vanuit korfbalverenigingen is vaak: bij wie moeten we zijn met onze vraagstukken. “Dat schiet soms alle kanten op. We noemen het daarom ook wel de ‘jungle’ van verenigingsondersteuning.” Het nieuwe Sportakkoord II is geen doel, maar een middel om de verenigingen bij te staan. “We gaan aan onze verenigingen duidelijk maken met welke vraagstukken ze bij ons aan kunnen kloppen. Dat is een hele klus, maar het uitgangspunt is: de sportbond is er voor de sportspecifieke onderwerpen’’, stelt Gert-Jan. “Als er vragen zijn over het technisch beleid, dan moet je dus bij de sportbond zijn. Maar heb je een vraag over bestuursontwikkeling, dan leggen we die weg in het lokale netwerk binnen de gemeente waar de vereniging zich bevindt.”
Ondersteuning
In verschillende gemeenten is het Sportakkoord al ontwikkeld of in ontwikkeling. “Verenigingen kunnen zelf invloed uitoefenen en we moedigen hen aan om daar initiatief in te nemen”, geeft Hein aan. “Kun je als vereniging meepraten, bijvoorbeeld via een Sportraad? Onderneem dan ook actie, zodat je zelf input kunt leveren rondom de drie uitgangspunten van het nieuwe akkoord: het fundament verder versterken bij sportverenigingen, het vergroten van het bereik met nieuwe doelgroepen en de sport meer uitdragen door de betekenis te laten zien.”
Gert-Jan benadrukt dat het KNKV verenigingen met het nieuwe Sportakkoord ook bij de hand neemt indien nodig. De bal ligt dus niet volledig bij de verenigingen. “Er zijn zo’n tien sportbonden die verenigingsadviseurs kunnen inzetten. Als KNKV hebben wij die mogelijkheid ook. Onze adviseurs kunnen activeren, tips geven en helpen om vragen op de juiste plek te stellen”, vertelt hij. “Daarbij hoort ook dat we lokale sportverenigingen met elkaar in contact willen brengen, dus de verschillende takken van sport.”
Het Sportakkoord kan korfbalverenigingen helpen om hun ambities vorm te geven op allerlei gebieden, van sociale veiligheid tot trainersbegeleiding en bestuursontwikkeling. Gert-Jan: “Nogmaals, het is geen doel, maar een middel. Wij willen verenigingen daarin als bond de weg wijzen, want het is voor hen al ingewikkeld genoeg om zaken te organiseren.”