‘We willen ons blijven ontwikkelen’
Zaterdag 17 april leidde Peter van der Terp samen met Stan de Groot de Korfbal Leaguefinale tussen PKC/Vertom en Fortuna/Delta Logistiek (22-18). Een mooie mijlpaal voor liefhebber Van der Terp, die naast Korfbal Leagueduels met hetzelfde plezier wedstrijden in het breedtekorfbal fluit en zich met succes inzet voor zijn Steenwijker vereniging Noveas.
“Ik vond het enorm eervol en leuk om het te doen”, zo beschouwt Van der Terp het feit dat hij voor het eerst in zijn lange scheidsrechterscarrière de leiding in de finale kreeg. “Ik heb de wedstrijd de dag erna terug gekeken en we zijn er tevreden over. Er waren weinig punten die voor ons een discussiepunt zijn, hoewel er altijd beslissingen ook anders hadden gekund.”
In 2019 floot Van der Terp al een halve finale op het WK in Zuid-Afrika. Dat nu ook achter ‘Ahoy’ een vinkje kan, betekent niet dat zijn loopbaan nu pas echt geslaagd is. “Zoals ik ook niet gefrustreerd zou zijn geweest als ik de zaalfinale nooit gekregen had. Als ik dat wel geweest zou zijn, was ik al veel eerder gestopt.”
'Ik fluit op het hoogste niveau zolang ik fit blijf, het leuk vind, mezelf kan blijven ontwikkelen en in de top mee kan draaien'
Ontwikkelen
Het past in de denkwijze van de partner van een organisatieadviesbureau, die aangeeft zich enkel te focussen op zaken waarop hij zelf invloed kan hebben. “Ik fluit op het hoogste niveau zolang ik fit blijf, het leuk vind, mezelf kan blijven ontwikkelen en in de top mee kan draaien. Is dat het geval, dan komen die play-offduels en een finale vanzelf, of niet. We gaan door op onze eigen weg en zijn ambitieus genoeg om ons te blijven ontwikkelen.”
Nu kwam de finale er dus, als afsluiting van een bijzonder Korfbal Leagueseizoen. “We waren natuurlijk blij dat we aan de slag mochten. Stan en ik hebben onze doelen gesteld en nadat het in de rust van de eerste wedstrijd van de Korfbal League dit seizoen nog even flink geknetterd heeft, hebben we al snel de goede weg gevonden en ons weten door te ontwikkelen.”
Geen publiek
Van der Terp, die na het derde play-offduel op dinsdagavond in de auto op weg naar huis hoorde dat De Groot en hij de finale kregen toebedeeld, zag hoe de wedstrijd op televisie een mooi plaatje had opgeleverd. “Dat er geen publiek was, is natuurlijk jammer. Die keren dat ik reserve stond, was de hal helemaal vol en dan is de sfeer uiteraard toch anders.”
Welke invloed de afwezigheid van publiek op het leiden van de duels had? “Je kunt makkelijker communiceren met de spelers. Er zijn enkele nieuwe koppels ingepast en daar leende dit seizoen zich ook goed voor: enerzijds omdat het verschil tussen de ploegen groter was, anderzijds omdat er niet de druk was van het publiek of van de spelers, die zich hierdoor laten opzwepen. Dat er veel jonge talenten doorkomen vind ik trouwens mooi om te zien, een goed teken voor de toekomst.”
‘Zaterdag is mijn korfbaldag’
In de slotweken van de Korfbal League gaf Van der Terp enkele interviews aan regionale media. Daarin ook de anekdote over de coach van KINEA 2, die op zondag 1 april 2018 niet kon geloven dat Van der Terp de scheidsrechter van dienst zou zijn. Hij had hem de avond ervoor op Studio Sport immers nog het play-offduel tussen Fortuna en PKC zien fluiten?
Van der Terp: “Zaterdag is mijn korfbaldag. Ik coach Noveas A1 en als dat ’s ochtends is en ik ’s avonds een Korfbal Leagueduel heb, dan heb ik in de middag vaak nog wel tijd voor een extra wedstrijd. Ik fluit, omdat ik het leuk vind en voor die verenigingen in de buurt is het fijn dat ze een neutrale scheidsrechter hebben. Soms pak ik er ook op zondagochtend nog een wedstrijd bij en dat was inderdaad het geval bij die betreffende coach, die dacht dat het om een 1 aprilgrap ging. Ook als ik stop met fluiten in de Korfbal League, zal ik zeker nog op lager niveau duels blijven leiden.”
Noveas
Bij zijn vereniging Noveas in Steenwijk heeft Van der Terp een vrije rol. “Ik ben verantwoordelijk voor het technisch beleid en coördinator van de oudste jeugd. Met heel veel vrijwilligers zetten we ons in om korfbal op de scholen te laten zien en dat sorteert effect.” In 2007 had Noveas met 69 leden een laagterecord qua leden en werd zachtjes de vraag gesteld hoe lang doorgaan nog zin had.
Noveas ging in gesprek met het KNKV en besloot vol in te zetten op schoolkorfbal. “We gaan langs bij de scholen in Steenwijk en organiseren toernooien op onze accommodatie. Eerst deden we dit voor de groepen 5 en 6 en later ook voor de groepen 3 en 4. Inmiddels hebben we de groepen 7 en 8 er ook bij en beginnen we ook met kangoeroespelletjes op het schoolplein. In totaal geven we zo’n tachtig clinics per jaar”, aldus Van der Terp, die de weg weet in korfballand en zijn vereniging aanmeldde voor de komst van het Nederlands team in 2017 en die van van jeugdinternationals in 2020.
Verdubbeld
Tot slot: “Zeker in deze tijd proberen we te kijken wat wél kan en het enthousiasme bij de kinderen, maar ook bij de juffen en meesters, is mooi om te zien. We zijn inmiddels in ledental verdubbeld en van hieruit kunnen we verder bouwen.”
Ook hier geldt dat Van der Terp zich enkel focust op zaken die hij zelf in de hand heeft. “We kunnen kinderen niet overhalen om lid te worden. Wel kunnen we ze laten zien hoe leuk en gezellig het bij ons is, zodat ze bij de keuze voor een sport korfbal in ieder geval meenemen in hun overweging. Is dat het geval, dan komen de resultaten vanzelf.”